Jiletli Tel Kullanım Alanları Nerelerdir?
Jiletli tel çit çeşitlerinden biri olarak bilinen ve günümüzde en sık tercih edilen ve yüksek caydırıcı güvenlik önlemlerinden biridir.
Jiletli Tel Kullanım Alanları;
Özellikle güvenlik isteyen;
Villa, Site, Yazlık gibi yerleşim yerlerinde kullanılan jiletli teller sadece burayla sınırlı kalmayıp havaalanları, limanlar, askeri kurumlar, endüstriyel bölgeler, enerji imalat bölgeleri, ülkelerin sınırlarını belirleyen yerler ve yüksek koruma gerektiren cezaevlerinde kullanılır.
Dikenli tellerin yetersiz kaldığı ve yüksek tehlikeli bölgelerde özellikle tercih sebebidir. Jiletli tel kesici özellik taşımayıp sadece girilmesi yasak bölgeye giren kişi veya başka nesnelere takılır. Yüksek güvenlik gerektiren yerlerde en iyisi ve en güvenlisi jiletli teldir.
Genelde kullanılan dört çeşidi vardır. Bunlar ise sırayla düzlemsel jiletli tel, düz hat jiletli tel, helezonik jiletli tel ve puntalı jiletli teldir. Kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda boyutu, yüksekliği ve ağırlığı değişiklik göstermektedir. İhtiyacı olan yere göre en uygun şekilde yapılır.
Jiletli Tel Çeşitleri Nedir?
Kullanım alanına ve ihtiyaçlara göre hazırlanan jiletli teller genel olarak 4 gruba ayırabiliriz.
Helezon Jiletli Tel
45 cm, 60 cm ve 90 cm yüksekliği bulunan yerlere montajı yapılan helezon jiletli tel, 0,5 mm incelikteki jilet saca ve keskin uçlara sahiptir. Hammaddesi ise galvaniz, 430 kalite paslanmaz ve 304 kalite paslanmaz olmak üzere 3 çeşit yapım şekli vardır. Yay şeklinde olan ve içeri – dışarı biçimde açılan boru biçimde daha fazla alan kaplayarak güvenliği maksimum seviyeye çıkarır. Boru direkli çit için kullanılabilitesi en yüksek üründür.
Düz Hat Jiletli Tel
Helezon jiletli telin görüntüsüne göre düz hat jiletli tel daha basık ve esnek olsa bile görev açısından ikisi de aynı işlemi görür. İkisi arasında görüntü farklılığından başka bir farklılık neredeyse yoktur. Helezon jiletli tel ile aynıdır.
Düz hat jiletli telinde yine aynı şekilde hammaddesi galvaniz, 430 kalite paslanmaz, 304 kalite paslanmaz olarak 3 sınıfta imalatı gerçekleştirilir. Yine aynı şekilde 45 cm, 60 cm, ve 90 cm yüksekliği bulunan yerlere montajı yapılır. 0,5 mm incelikte jilet sacına sahip olup keskin uçları bünyesinde barındırır.
Puntalı Jiletli Tel
Puntalı jiletli teller yapı ve görünüm bakımından diğer tellerden farklılık gösterebilir. Daha dekoratif görüntüye sahip olan puntalı jiletli teller estetiktir. Aralıklı bir yapıya sahip olan puntalı jiletli teller tırmanma gibi sorunların önüne geçmek için köşelerinde küçük jiletler barındırır.
Yeşil ve gri renk seçenekleri olan puntalı jiletli tel fırın boyası ile boyanır. En çok kullanılan alanları; site, park ve bahçelerdir. Her bir karesinde küçük jiletler vardır. Göz korkutucudur. Çoğunlukla özel mülk barındıran yerlerde sık sık görülür. Kırılıp bükülmesi gibi bir olanak neredeyse yoktur ve aşılması çok zordur.
Düz hatlı jiletli tellerden en büyük farklı görselidir. Aralarında geniş kareler barındırır. Her bir geniş kare ise ince jiletlerle kaplıdır. Köreltilen jiletler sayesinde zarar verme olasılığı en aza indirilir.
Paslanmaz ve aşınmazlardır. Fırın boyası kullanıldığı için boyalarda dökülme veya soyulma gibi bir sorun olmaz. Arasındaki boşluklar ise tamamen en iyi şekilde hesaplanıp yapılır. Arasında yapılan boşlukta herhangi bir yanlışlık yapılırsa görüntüsü bozulur ve teknik soruna sebep olabilir.
Kullanım alanının dar olması isteğe bağlı şekilde kullanılmasına engel değildir. Site veya villanız varsa en iyi güvenliklerden birisidir. Puntanın anlamına baktığımızda merkez anlamına geldiğini görürüz.
Bütçeye uygun olan puntalı jiletli teller, güneşten etkilenmez. Çevre ve iklim koşullarına oldukça dayanıklıdır. Yapısında bozulma veya aşınma olmaz. Hammaddesi paslanmaz çeliktir. Metre bazında fiyatlandırılır.
İhtiyacınıza veya isteğinize göre arasında bulunan genişlik daraltıp, büyültülebilir. İlk kullanım yeri her ne kadar askeri bölgeler olsa da villa ve sitelerde günümüzde kullanılmaktadır ve görünüm açısından daha uygundur. Kullanım alanına bakacak olursak, tren istasyonları, oto yolu, ve ulaşım alanlarında sıkça görürüz.
Arasında yapılacak herhangi bir yanlışlık veya hata, teknik aksaklıklara sebep olup estetik açıdan şık durmayacaktır. Bağlantıları ise klipsler yardımı ile yapılır. Bu sebepten istenilen uzunlukta yapılabilir. Küçük jiletlerden oluşsa bile büyük bir tehdit unsurudur.
Jiletli Tellerin Özellikleri Nedir?
-
- İnce tellerden oluşur.
- Paslanmaz, boyasında dökülme ve soyulma olmaz.
- Son derece keskin yapıdadır.
- Kar, yağmur, fırtına gibi faktörlerden etkilenmez.
- Güneş ısınlarından etkilenmez.
- Yüksek dayanıklı ve sağlam malzemelerden oluşur.
- Bünyesinde barındırdığı teller sayesinde göz kokutur ve deneme iç güdüsünü bile yok eder.
- Uzun ömürlüdür.
- Taşınacaksa çıkarılıp sökülebilir.
- Çok basit bir şekilde kurulumu yapılır.
- Fırın boyasından yapılır.
- Hava koşullarından dolayı bir paslanma olmadığı gibi paslanmayı da engeller.
- İnce demirlerden üretilir.
Jiletli Tel Kullanımı Yasak Mıdır?
Sık sık kullanılan ve tercih edilen jiletli teller yasak değildir. Kullanımı herhangi bir sorun teşkil etmez. Yasak olduğuna dair bir kanun maddesi bulunmamaktadır. Yani kullanımı yasaktır demek yanlış bir tabir olacaktır. Günümüzde en çok ise askeri alanda kullanılmasına karşın villa ve site gibi alanlarda da kullanılır.
Jiletli telleri aşıp alana girmek isteyeni saracaktır eğer kurtulmak için zorlarsa içerinde bulunduğu jiletler vücuduna girecektir. Bu kötü sonuçlar doğurabilir. Özel mülkiyet barındıran yani tarla, arsa, değerli arazi gibi yerlerde kullanılması daha doğru olacaktır.
Özellikle nüfusun az olduğu bölgelerde değerli bir özel mülkiyetiniz varsa jiletli tel kullanmak en doğrusu olacaktır. Çünkü böyle yerlerde hırsızların ilk hedefi özel mülkiyet arazileridir.
Günümüzde askeri alanlar, havalimanları, endüstriyel bölgeler gibi alanlarda sık sık karşımıza çıkar. Kullanım alanı ve amacı oldukça geniştir. En yüksek güvenlik önemlerinden biridir. Dikenli tellerin yeterli gelmediği yerlerde özellikle tercih edilir. Tehlikeli ve riskli yer ve bölgelerde özellikle tercih edilir. Caydırıcı bir güvenlik önlemidir.
Daha fazla bilgi için jiletli tel uygulama sayfamızı inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra jiletli tel fiyatları için bizlerle iletişime geçmeniz yeterlidir.